waar op laten bij aankoop van een kinderwagen

Waar moet je bij aankoop van een kinderwagen opletten?

Waar moet je bij aankoop van een kinderwagen opletten?

Een kinderwagen kopen is een belangrijke investering voor zowel ouder als kind. Wellicht zelfs de leukste aankoop. De aanschaf van een kinderwagen kan een flinke investering zijn. Helemaal wanneer het een kinderwagen is, die niet aan de gewenste eisen voldoet. Daarom staan we in deze blog stil bij de aandachtspunten bij de aanschaf van een kinderwagen.

Waar let je op bij de aanschaf van een kinderwagen? 

Een kinderwagen wordt veelal intensief gebruikt. Daarom is het goed om naar een kinderwagen te kijken die goed bij jou en je partner past. Let hier dan ook op de lengte en de bouw van de kinderwagen, maar ook op de situatie. Wil je bijvoorbeeld de kinderwagen gemakkelijk kunnen opbergen? Moet de kinderwagen voor een auto of het openbaar vervoer geschikt zijn? Ben je van plan om de kinderwagen op meerdere terreinen of ondergrond te gebruiken?

kinderwagen-op-grasveld

Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf vooraf kunt stellen. Echter, is het ook belangrijk om allereerst wat algemene informatie over kinderwagens te weten. Je zult namelijk verbaasd zijn van het aantal soorten kinderwagens en de grote verschillen in prijs. Door jezelf vooraf goed te informeren en diverse wagens te testen, voorkom je een hoop keuze stress.

De vijf aspecten waar je bij de aanschaf van een kinderwagen op wilt letten.

Wanneer het aankomt op de aanschaf van de juiste kinderwagen voor zowel ouder als kind, dan wordt er gekeken naar vijf aspecten. Vijf aspecten, waarop ZEN-Kinderwagens iedere kinderwagen op beoordeeld voordat het aan het assortiment toegevoegd wordt.

Waar je bij de aanschaf van een kinderwagen op wilt letten zijn: het soort kinderwagen, het doel van gebruik, rijcomfort, veiligheid en inklapgemak. Laten we ieder onderdeel uitgebreid bespreekbaar maken. Hierdoor heb je een duidelijk beeld bij de ideale kinderwagen voor jou, je partner en het kind.

lachende mama met baby in kinderwagen

Welke soorten kinderwagens zijn er?

Kinderwagens zijn in vijf diverse soorten te onderscheiden. Dan spreken we over een kinderwagen, combiwagen, wandelwagen, buggy en duowagen. 

De combiwagen is het meest populair onder ouders. Ook wel 3 in 1 kinderwagens genoemd. Dit komt doordat de wagen vanaf de geboorte van het kind gebruikt kan worden en later kan je de combiwagen gemakkelijk ombouwen tot wandelwagen met zitje. Bovendien, past er op een combiwagen vaak een autostoeltje voor het kind. Hiervoor heb je overigens wel aparte adaptes nodig, maar experts als ZEN-Kinderwagens leveren deze adapter er vaak gratis bij. Bekende merken zijn dan ook: Maxi-Cosi, Chicco en Chic 4 baby.

Wanneer je de baby in de eerste maanden in een draagdoek of –zak vervoerd, is het een uitstekende optie om een wandelwagen aan te schaffen. De wandelwagen wordt gebruikt om het kind zelfstandig te laten zitten. Op deze manier hoef je als ouder een relatief kleinere investering te verrichten en is er alsnog de mogelijkheid om het kind comfortabel te vervoeren. Een wandelwagen is dan ook vaak steviger dan een buggy, waardoor het meer geschikt is voor buitenactiviteiten en rijcomfort op diverse type ondergrond. 

wandelen met kinderwagen

Een buggy is met een wandelwagen te vergelijken. Echter, is een buggy veel lichter en kleiner. Het zitvlak ligt dan ook lager bij de grond en een buggy beschikt over kleinere wielen, waardoor een buggy gemakkelijk te vervoeren is. Echter, biedt een buggy minder steun en veiligheid. Daarom is het verstandig, om een buggy pas op een later leeftijd te gebruiken. 

Tot slot hebben we een duowagen. Een duowagen is tegenwoordig zeer populair. Dit komt doordat men steeds vaker kinderen vlak achter elkaar krijgen, waardoor het leeftijdsverschil minimaal is. De duowagen biedt de ideale oplossing voor een tweeling of bij twee jonge kinderen. De aanschaf van een duowagen voorkomt de aanschaf van meerdere kinderwagens en de mogelijkheid om beide kinderen op een praktische, comfortabele en veilige manier te vervoeren. Bovendien, zijn duocombiwagens van ruime opbergmogelijkheden voorzien. 

Het doel van de kinderwagen

Bij de aanschaf van een kinderwagen is het goed om op het gebruikersdoel van de kinderwagen te letten. Denk hierbij aan aspecten als: woonsituatie, transport, opbergmogelijkheden, mate van gebruik en het type uitjes.

papa met lachend klein kind in kinderwagen

Wanneer je bijvoorbeeld veelal het bos, speeltuinen en andere faciliteiten met het kind wilt bezoeken, dient de kinderwagen voor meerdere soorten ondergrond geschikt te zijn. In dit geval is het dus belangrijk om te kijken naar een complete kinderwagen met het juiste type wielen, opbergmogelijkheden en rijcomfort. Bovendien, dient de kinderwagen makkelijk inklapbaar te zijn. Zodat het gemakkelijk voor transport met de auto of het openbaar vervoer is.

Wanneer de kinderwagen voornamelijk voor korte afstanden gebruikt wordt, zijn aspecten als inklapbaarheid en compact formaat bij opvouwen van groot belang. Kijk dus altijd goed naar de intentie waar de kinderwagen voor aangeschaft wordt. 

Rijcomfort

De beste kinderwagen dient zowel voor ouder als kind comfortabel te zijn. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat het kind comfortabel in de kinderwagen kan liggen, maar ook dat jij als ouder met een fijne lichaamshouding achter de kinderwagen kunt lopen. Het komt namelijk vaak voor dat men met een kromme rug achter een kinderwagen loopt, wat op zowel korte- als lange termijn voor lichamelijke klachten kan zorgen. Vergelijk dus altijd de afmetingen en de verstelbare mogelijkheden van een kinderwagen met de lichaamsbouw van jezelf en je partner.

slapende baby in kinderwagen

Bovendien wordt ook onder rijcomfort het gemak van het rijden verstaan. Dus in hoeverre is de kinderwagen flexibel en eenvoudig te besturen. Het rijcomfort is dus van meerdere aspecten afhankelijk.

Veiligheid 

Als we iets als ouders willen, dan is het veiligheid voor ons kind. Daarom is het dan ook goed om op de veiligheidsmaatregelen van een kinderwagen te kijken. Het is namelijk belangrijk dat het kind ten aller tijden beschermd wordt. Zowel tegen valgevaar als het gevaar van de omgeving. Bovendien, is het goed om te kijken of er bescherming tegen inklappen op de wandelwagen zit. Hiermee voorkom je eventuele verassingen.  

Om het kind zo goed mogelijk te beschermen, dient een kinderwagen minimaal van een veiligheidsgordel en steunbeugel voorzien te zijn. Bovendien, is het ook belangrijk om de weerstand van het kind te beschermen. Dit wordt dan ook door middel van een verstelbare kap gedaan. Deze kap zorgt voor optimale bescherming tegen ieder type weersomstandigheden. Met een zonnescherm en regenhoes kan deze bescherming geoptimaliseerd worden.

lachende baby in kinderwagen

Inklapgemak

Laat je ten aller tijden goed informeren over de manier waarop de kinderwagen zichzelf in- en uitvouwt. Dit is namelijk niet altijd van zelfsprekend of aan de buitenkant te zien. Het ene model kinderwagen dient meerdere stappen te doorlopen, voordat de kinderwagen inklapbaar is. Een ander model is met slechts één handomdraai in te klappen. Bovendien, verschilt het per model hoe compact het onderstel in te klappen is. Bij een beperkte opslagmogelijkheid, is het handig als de wielen te demonteren zijn. Vergeet ook niet om te kijken of het zitje en de reiswieg inklap- en verstelbaar zijn.

spelend klein kind

Conclusie

Ben je op zoek naar de beste kinderwagen voor jou, je partner en het kind? Dan is het goed om eerst te kijken, wat het nut van de kinderwagen is. Dus waarvoor en hoe intensief wordt de kinderwagen gebruikt? Vanuit daar is het belangrijk om te kijken naar welke soort het beste bij je past. Een duowagen is bijvoorbeeld ideaal voor een tweeling en een buggy is ideaal voor kinderen tot 4 jaar. 

Ben je op zoek naar een kinderwagen die aan al je eisen voldoet? Bekijk hier al onze kinderwagens.

Reacties

  • Bedankt voor het verduidelijken van de type kinderwagens en waar je op moet letten bij de aanschaf. Waar is het mogelijk om een proefrit met de kinderwagen te maken? En waar moet je tijdens een proefrit op letten?

    Jouke op

  • Zeer verhelderend blog-artikel, bedankt.

    Evy op

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.